Urval

Titel: Ode till ett borgarråd
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 26,7 x 109,8 cm
Copyright: Helga Henschen /BUS 2012
Donation: Solveig Bark

Affisch som sattes upp på almarna under ”Almstriden” i Stockholm 12-13 maj 1971. Man protesterade mot den planerade fällningen av tretton almar i Kungsträdgården. Almarna skulle ge plats åt en T-baneuppgång. Än idag står almarna kvar med sitt berömda Te-hus mitt emellan stammarna. Hjalmar Mehr var socialdemokratiskt finansborgarråd och var positiv till en fällning av almarna.

Titel: Befria Angela Davis
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,6x41,9 cm
Copyright: Helga Henschen / Bildupphovsrätt 2018

Angela Davis, född 1944 i Birmingham i Alabama, är en amerikansk feminist, universitetslärare, författare och medborgarrättslig aktivist.

Angela Davis var som mest känd under 1960-talet då hon var aktivist för medborgerliga rättigheter. Hon var då medlem i USA:s kommunistiska parti och i Svarta pantrarna.

Efter ett gisslandrama i Marin County 1970 där fyra människor miste livet, misstänktes Angela Davis för inblandning. Där hade 17-åringen Jonathan Jackson försökt frita tre fångar vilka stod åtalade för mordet på en fängelsevakt. Davis utgick från att en rättvis rättslig prövning skulle bli omöjlig och i stället för att inställa sig hos polisen, gick hon under jorden och höll sig undan i två månader. Då greps hon på hotellet Howard Johnson Motor Lodge i New York och delgavs misstanke om inblandning. Misstankarna grundades bland annat på att gisslantagaren hade använt skjutvapen registrerade i Angela Davis namn. Davis åtalades först dels för mord, dels för kidnappning. Senare tillkom en åtalspunkt: sammansvärjning. Efter 16 månader i häkte, meddelade rätten att Angela Davis kunde släppas mot en borgenssumma. Rättegången inleddes 5 januari 1971. Den 4 juni 1972 frikändes Davis på alla punkter i en rättegång i San José. (Wikipedia)

Vilka låg bakom Arbetsgruppen för Angela Davis? Affischen troligen gjord 1971.

Titel: Min gröna dröm är röd
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 49,8x69,9 cm
Copyright: Helga Henschen/BUS 2015

Inför valrörelsen 1973 satt Helga Henschen med i styrelsen för ”Motståndsrörelsen mot en borgerlig regering”.
I samband med detta gjorde hon affischen och en bok med titeln Min gröna dröm är röd. Affischen visar Helga Henschens alter ego Rebella ute på hyss.

Tryckt på FARSTA-OFFSET AB av Folke Olsson.

Titel: Aldrig i livet…
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 51,3 x 70,8 cm
Copyright: Helga Henschen / Bildupphovsrätt 2018

Affisch som Henschen gjorde för BRIS-Barnens rätt i samhället, troligen runt 1973?

Tryckt på FARSTA-OFFSET AB av Folke Olsson.

Titel: kvinnokamp för fred
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 50,1 x 70,0 cm
Copyright: Helga Henschen/BUS 2012
Donation: Annelie Dahl

När gjordes affischen? Mitten av 70 talet?
Berätta.

Titel: Katalog
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 24,6 x 70,3 cm
Copyright: Helga Henschen / Bildupphovsrätt 2018

Affischen från 1970-talet? Någon som vet?

Titel: Spanien 75
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 50,0x69,8 cm
Copyright: Helga Henschen/BUS 2015

Solidaritet mot fascismen, Kulturhuset Stockholm 15 nov. 1975

1975 – den vardagliga terrorn i Spanien fortgick och i oktober signerade Franco rutinmässigt nya dödsdomar. Återigen ekade skotten ut över världen och ytterligare fem människor mördades för att garantera skräckväldets fortbestånd. Men återigen växte också avskyn över Francoväldet.
När Svenska Spanienfrivilligas Kamratförening tillsammans med Vänsterpartiets och Socialdemokraternas kulturorganisationer kallade till möte och solidaritetskonsert, i protest mot Francofascismens nya illdåd, fylldes Kulturhusets stora hörsal i Stockholm, alla anslutande utrymmen var fullproppade och stämningen var laddad. De medverkande kulturarbetarna ställde upp gratis, och alla entréintäkter liksom intäkterna från den LP-skiva från konserten, som producerades i samverkan med Yrkestrubadurernas förening, tillföll de spanienfrivilligas fond för stöd till den antifascistiska motståndsrörelsen i Spanien.
Fem dagar efter denna antifascistiska solidaritetsmanifestation i Kulturhuset dog äntligen det spanska folkets bödel Francisco Franco.

/Folke Olsson

Från artikel ur tidskriften SALUD! som ges ut av Svenska Spanienfrivilligas Vänner – SSV.
Folke Olsson är också den som tryckte affischen på sitt tryckeri FARSTA-OFFSET AB.

<< Klicka för förstoring.