Urval

Titel: Totalvägra
Årtal: 1968
Konstnär:
,
Teknik: Screentryck
Format: 44,9 x 61,9 cm
Copyright: Carl Johan De Geer o Marie-Louise Ekman /Bildupphovsrätt 2018

Affischen är ett samarbete mellan Carl Johan och Marie-Louise De Geer. Texten är Carl Johans vanliga typsnitt, Futura som han lärde sig på Konstfack. Figuren är typisk för Marie-Louise.
Med ”totalvägra” menades att man inte godtog vapenfri tjänst, brandmans- eller sjukvårdstjänst eller något som hjälpte det militära. ”Totalvägrarna” var en liten grupp som huvudsakligen bestod av mig, Öyvind Fahlström och Per Carleson, berättar Carl Johan De Geer.

Tryckning av affischen ingick i Stig Björkmans kortfilm NEJ som spelades in i Stockholm 1968 och hade premiär på Luleå Filmstudio i maj 1969.
Filmen handlar om varför man vägrade värnplikt vid slutet av 60-talet.
Medverkande var bl.a. Sven Wollter, Per Ragnar, Sven Andersson (försvarsministern), Herman Schmid, Robert Carleson, Marie-Louise De Geer, Carl Johan De Geer, Öyvind Fahlström, Per Kågeson, Henrik Nybäck, Sigvard Olsson.

Titel: Aftonsnabeln
Årtal: 1969
Konstnär:
,
Teknik: Screentryck
Format: 69,6 x100,0 cm
Copyright: Marie-Louise Ekman/BUS 2015, Carl Johan De Geer

Affischen var Marie-Louise o Carl Johan De Geers bidrag till vandringsutställningen ”Elva unga bildskapare” i Riksutställningars regi hösten 1969 – våren 1970.
Carl Johan De Geer berättar att affischen ingick i Marie-Louise Ekmans satiriska verksamhet och att den också var avsedd att säljas på de bokkaféer som fanns då.
”Jag hjälpte till med att rita en del av tidningsbilderna och affischen screentrycktes på ett tryckeri. Vi kunde inte trycka så stort format med våra egna handtryckningsmetoder.”

<< Klicka för förstoring.

Titel: Kärleksföreställningen
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,2 x 53,4 cm
Copyright: Marie-Louise Ekman / BUS 2015

Stadsteaterns affisch till Margareta Garpes och Suzanne Ostens pjäs ”Kärleksföreställningen”.