Urval

Titel: Nuet är kamp
Årtal: 1967
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 71x91 cm
Copyright: Sigvard Olsson/BUS 2007
Donation: Marie Nilsson

Nuet är kamp – Framtiden är vår
Affischen gjord av Sigvard Olsson 1967.

Gerillasoldaten kämpar för folkets befrielse. Hans direkta mål är att krossa en orättfärdig social ordning, hans indirekta mål att ersätta denna med något nytt. För att uppnå detta tillgriper han väpnad kamp när fredliga medel visat sig fruktlösa. Och var än döden må överaska oss är den välkommen om endast detta vårt stridsrop nått någon annans öra, om endast någon annans hand sträckts ut för att fatta våra vapen och andra män stämt upp sorgesången över oss med smattrande kulsprutor och nya rop på kamp och seger!
/Ernesto ”Che” Guevara.

Titel: Turkiet är inte bara…
Årtal: 1967
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,2x71,0 cm
Copyright: Carl Johan De Geer

Titel: Marxismen idag
Årtal: 1967
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,1 x 72,9 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Studentföreningen Clarté arrangerar samtal om Marxismen idag i Uppsala Universitet 26 sept 1967. Talare är Arne Granholm och Gunnar Bylin.

Titel: Oktoberrevolutionen
Årtal: 1967
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51x73 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Gustav Johansson föreläser om Oktoberrevolutionen på Uppsala universitet.
Gustav Johansson var en legendarisk kommunistisk riksdagsman och chefredaktör för Ny Dag, dessutom satiriker (skrev sångtexter under signaturen Hjorvard).
Blå Tågets sång Enbomvisan på Tigerkaka” bygger på boken ”Säpometoder, tjallare och mytomaner” skriven av Johansson.”

Titel: Stokely Carmichael – Black Power
Årtal: 1967
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 53,6 x 64,9cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Stokely Carmichael föreläser om Black Power i Uppsala Universitets Aula 28 nov 1967.

Stokely Carmichael, som under 1960-talet var den förste och mest vältalige företrädaren för Black power-rörelsen i USA. Till skillnad från andra svarta ledare, t ex Martin Luther King och Malcolm X, undgick Carmichael att bli mördad. Han gifte sig 1969 med den sydafrikanska sångerskan Miriam Makeba (1932-2008) och flyttade till västafrikanska Guinea. Han bytte också namn till Kwame Touré efter de av honom högt beundrade afrikanska politikerna Kwame Nkrumah och Sekou Touré. Han dog i Guinea i november 1998. (Dagens Arbete, Björn Kumm)

Adriaan Honcoop berättar: Det var Sherman Adams, en amerikansk desertör, som frågade om jag kunde göra en affisch inför att Stokely Carmichael skulle komma till Sverige. Sherman som då bodde i Uppsala var mycket aktiv i arbetet för de Svarta Pantrarna och det var han som bjöd in Stokely till Sverige.
Eftersom det var politiskt känsligt att ta hit Stokely så fördröjdes hans inresetillstånd gång på gång. Först gjorde jag en affisch men datumet blev fel på grund av uppskjutet tillstånd. Jag satt och väntade i flera dagar med en halvfärdig schablon. Jag hade bara en ram så jag kunde inte göra något annat tryck under tiden. När det sen blev klart vilken dag han skulle komma så tryckte jag runt 100 st i rasande fart. Affischen sattes snabbt upp i hela studentstaden i Uppsala och en bil täckt med mina affischer åkte runt på gatorna och med högtalare informerade om att Stokely skulle tala.
Aulan var fullsatt och det var en väldigt aggressiv stämning för det var många amerikanska studenter i publiken som kände sig angripna av hans tal.

Black Power är en slogan som används av amerikaner med afrikanskt ursprung som vill ha nationellt självbestämmande. (Wikipedia)
Arrangerade gjorde Verdandi som var en politisk studentförening i Uppsala. Föreningen ska ej sammanblandas med Nykterhetsorganisationen Verdandi.

Titel: Frihet åt Grekland
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 70x100 cm
Copyright: Sigvard Olsson /BUS 2009

Sigvard Olssons affisch från 1968 för Svenska kommittén för Greklands demokrati.

Gryningen kommer leende,
gryningen kommer mjukt,
Fronten anropar grekerna,
fronten som leder kampen.
Diktatur, fascism
Texas amerikaner,
folket skall sopa undan er.
Nära är den stora festens dag.
Mikis Theodorakis

Titel: Power to the people
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 62,1 x 90,1 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Black power to black people.
Vi vill ha ett omedelbart slut på polisbrutalitet och mord på svarta människor. Vi anser att alla svarta människor borde beväpna sig i självförsvar” / Black Panther Party.

Berättat av Adriaan Honcoop: Detta är en stödaffisch för Black Panther Party som jag gjorde åt Sherman Adams. Han gav mig ett antal bilder och en massa text som han ville ha med. På en av bilderna ser man när Tommy Smith och John Carlos protesterar under prisutdelningen på 200 m under OS i Mexico 1968.

Titel: Välkommen till Grekland
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,8 x 65,3 cm
Copyright:

21 april 1967 genomförde överste Georgios Papadopoulos en statskupp i Grekland – stödd av officerskolleger, 150 stridsvagnar och 3000 specialutbildade soldater.

Denna affisch kan ha gjorts av Folkets Ateljé men den kan även ha gjorts av Savas Tzanetakis?

Vem gjorde affischen?

Titel: Mexico 1968
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,1 x 61,0 cm
Copyright: Folkets Ateljé

Protest mot olympiaden i Mexiko.
Straxt innan olympiaden, tystade myndigheterna ned en massaker vid en gatudemonstration i Mexiko där flera hundra studenter och civila dödades av mexikansk militär. Utifrån denna händelse gjordes affischen av medlemmarna i Folkets Ateljé i Stockholm.

Folkets Ateljé var inspirerade av konstnärskollektivet Atélier Populaire i Paris som var verksamma under majrevolten 1968.
Folkets Ateljé som var aktiva 1968-69 bestod av ett tiotal konstnärer, bl.a Alf Linder, Ola och Håkan Nyberg, Channa Bankier, Hanns Karlewski, Cilla Ericson och Marja Ruta.
Håkan Nyberg berättar i Åke Kilanders bok Vietnam var nära (2007): Vi bildade Folkets Ateljé sommaren 1968. Ambitionen var att vi tillsammans skulle få idéer, som vi med mer teknisk kunskap kunde utarbeta. Det skulle inte framgå vem som gjort ett enskilt verk. Det skulle vara en kollektiv konst.

Så här beskriver sig Folkets Ateljé i en utställningskatalog april 1969:

Folkets Ateljé tillhör den socialistiska rörelsen. Idén om skapandet av Folkets Ateljé i Sverige uppkom genom Atélier Populaire i Paris men är också en fortsättning på den svenska arbetarrörelsens tidiga affischkonst. Den politiska affischen måste ses som ett komplement till övriga politiska kampformer, ej en ersättning. Folkets Ateljés affischer talar för sig själva och är oberoende av övrig massmedia.
Den färdiga affischen är slutprodukten i en lång process. Först studeras det aktuella ämnet av alla aktivister. Vid en allmän diskussion diskuteras om det är politiskt rätt eller fel att göra en affisch om det aktuella ämnet. Alla deltar sen i affischens utformning; tonvikten läggs här på det politiska innehållet och affischens slagkraft.
Det är viktigt att framhålla att Folkets Ateljé inte består av enbart konstnärer.
Tryckmetoden är silkscreen (serigrafi) som är den snabbaste, enklaste och billigaste metoden för tryckning av affischer i begränsade upplagor. Affischen klistras på centrala platser.

Titel: Yttrandefrihet på torget
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,1 x 71,0 cm
Copyright: Carl Johan De Geer

Täby Centrum blev 1968 norra Europas första inglasade centrum och det som tidigare varit torg fick glastak och blev privat. Carl Johan De Geer berättar att man då förbjöd försäljning av tidningen Vietnambulletinen och även demonstrationer. Väktare med hundar skulle hålla oönskade personer borta.

Titel: Welcome to Greece
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 52,4 x 75,0 cm
Copyright: Savas Tzanetakis

21 april 1967 genomförde överste Georgios Papadopoulos en statskupp i Grekland – stödd av officerskolleger, 150 stridsvagnar och 3000 specialutbildade soldater.
Läs mer på Jonas Simas hemsidan www.sima.nu/film-grek.htm

Affischen troligen gjord av Savas Tzanetakis.

Titel: Ord som piskor
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 70,0 x 100,0 cm
Copyright: Sigvard Olsson /Bildupphovsrätt 2016

Sigvard Olssons affischhyllning till Carlos Alvarez runt 1968-1969?
Fotot taget av den ungersk-amerikansk krigsfotografen Robert Capa 1936 under spanska inbördeskriget.

Carlos Álvarez Cruz är en spansk författare som var öppen motståndare till Francisco Francos diktatur och satt fängslad flera gånger. Hans dikter var totalförbjudna i Spanien fram till 1970, men publicerades runt om i Europa. På svenska finns urvalsvolymen Ord som piskor (1964) och diktsamlingen Escrito en las paredes: papeles encontrados por un preso (Papper funna av en fånge, 1966, först utgiven på svenska); båda översatta av Kjell A. Johansson och utgivna av FIB:s lyrikklubb. (Wikipedia)

Titel: Stöd det kämpande Kurdistan
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screen (Offsettryck)
Format: 70,7x100,5 cm
Copyright: Carl Johan De Geer
Donation: Carl Johan De Geer

Affischen gjorde De Geer tillsammans med kurdiska aktivister runt 1968 i Stockholm.
De ung. 100 screen-originalen gick åt för affischering och har aldrig setts sedan dess.
De Geer har i efterhand rekonstruerat affischen från ett gammalt foto och gjort ett nytryck.

Titel: Jan Myrdal om Albanien
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Föredrag av författaren, debattören och skriftställaren Jan Myrdal om Albanien på Uppsala Universitet.

Berättat av Adriaan Honcoop: Det var Clarté som hade bjudit in Myrdal och affischen skulle göras på väldigt kort varsel. Det enda jag visste var att han skulle tala om Albanien så jag gjorde något enkelt.
Här använde jag fluorescerande färg och en vanlig röd färg för att få fram en optisk effekt. Jag skulle inte göra en liknande idag.

Titel: NEJ! till kapitalismens tonårsmässa
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50,5 x 69,7 cm
Copyright:

I början av november 1968 planerades ännu en ”tonårsmassa” i Stockholm trots att protester redan året innan hade riktats mot Teenage Fair-mässan i Göteborg. Protesterna gällde mässans kommersiella karaktär och för att undvika nya protester inbjöds vänstergrupper och musikgrupper att delta. De flesta inbjudna hoppade av och vände sig istället emot mässan genom aktioner och demonstrationer. Protesterna resulterade bland annat i att mässans chef hoppade av och att publiken minskade betydligt. I detta sammanhang dök denna affisch upp gjord av medlemmarna i Folkets Ateljé i Stockholm. Folkets Ateljé var inspirerade av konstnärskollektivet Atélier Populaire i Paris som var verksamma under majrevolten 1968. Folkets Ateljé bestod av ett tiotal konstnärer, bl.a Alf Linder, Ola och Håkan Nyberg, Channa Bankier, Hanns Karlewski, Cilla Ericson och Marja Ruta och var aktiva 1968-69. Håkan Nyberg berättar i Åke Kilanders bok Vietnam var nära (2007): ”Vi bildade Folkets Ateljé sommaren 1968. Ambitionen var att vi tillsammans skulle få idéer, som vi med mer teknisk kunskap kunde utarbeta. Det skulle inte framgå vem som gjort ett enskilt verk. Det skulle vara en kollektiv konst”. Folkets Ateljé blev mest omtalade för kuppen mot tidningen Expressens löpsedel.
Affischmotivet är en parafras på ungdomstidningen HEJ:s framsida 28 oktober 1968.

Titel: Stoppa mässan!!!!
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Carl Johan De Geer

I november 1968 planerades ännu en ”tonårsmässa” i Stockholm trots att protester hade riktats mot Teenage Fair-mässan i Göteborg året innan. Motståndet gällde mässans kommersiella karaktär och för att undvika nya protester inbjöds vänsterorganisationer och musikgrupper att delta.
De flesta inbjudna hoppade av och vände sig i stället emot mässan genom aktioner och demonstrationer. Protesterna resulterade bland annat i att mässans chef hoppade av och att publiken minskade betydligt.
Den här affischen användes av aktivister utanför mässans portar, för att uppmana besökare att bojkotta evenemanget.

Titel: Det revolutionära uppsvinget
Årtal: 1968
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Det revolutionära uppsvinget inom studentrörelsen. Föredrag av Gunnar Bylin på Uppsala Universitet 5 nov 1968.
Affischens upphovsmakare är konstnären Adriaan Honcoop, född i Holland och boende i Uppsala sedan 1965.

Titel: Inte en man inte ett öre!
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 104,9 x 75,0 cm
Copyright:

Troligen gjord av Sigvard Olsson eller Leif Thollander i slutet av 1960-talet.
Någon som vet?

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Därför ingen politisk asyl…
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 44,9x61,2 cm
Copyright: Folkets Ateljé

Affisch troligen gjord av Folkets Ateljé höst 1968 – vår 1969.
Någon som vet?

Titel: Hjälp Greklands motståndsrörelse
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format:
Copyright: Folkets Ateljé

Affisch troligen gjord av Folkets Ateljé 1968-69.

21 april 1967 genomförde överste Georgios Papadopoulos en statskupp i Grekland – stödd av officerskolleger, 150 stridsvagnar och 3000 specialutbildade soldater.

Titel: På vems sida står du, Tage?
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Carl Johan De Geer

Affisch angående Frelimos kamp i Moçambique mot de portugisiska kolonisatörerna och ASEA:s inblandning i dammbygget i Cabora Bassa. Tage Erlander var Sveriges statsminister.

Titel: Z svart
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 70 x 100 cm
Copyright: Sigvard Olsson/BUS 2007

Z – Ζει
Grekiskt protestslogan som betyder ”Han (Lambrakis) lever”. Grigoris Lambrakis var en grekisk läkare och politiker som mördades av två högerextremister vid ett fredsmöte i Thessaloniki i maj 1963.
Affischen gjord av Sigvard Olsson i samarbete med grafikern och typografen Leif Thollander som stöd till Lambrakis Ungdomsorganisation. Läs mer om Lambrakis på annan Z-affisch.
Costas Gavras spelade också in filmen ”Z-han lever” med Yves Montand, Irene Papas och Jean-Louis Trintignant 1969.

26-årige språkstuderanden vid Athens universitet Natasia Tsirka, gravid i sjunde månaden, förlorade sitt barn i en tortyrkammare i grekiska säkerhetspolisens huvudkvarter Bouboulinas i Athen. Poliserna som torterade henne, dräpte hennes barn. Utsläppt från fängelset flyttade Natasia från sitt Grekland. Vädjade till Europas idrottsmän: ”Res inte till EM. Jag ber er på mina bara knän: Stanna hemma. För översterna är det inte fråga om en idrottstävling. Den som deltar i juntans propagandauppvisning ställer sig på fascisternas sida” Men vi lyssnade inte till Natasias bön. Pansarvagnarna utanför Olympiastadion i Athen påminner oss om vårt svek.

CO. Sigvard Olsson, 1969 no. 9

Titel: Z röd
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 70,2 x 100,0 cm
Copyright: Sigvard Olsson/BUS 2007

Z – Ζει
Grekiskt protest slogan som betyder ”Han (Lambrakis) lever”. Grigoris Lambrakis var en grekisk läkare och politiker som mördades av två högerextremister vid ett fredsmöte i Thessaloniki i maj 1963. Sigvard Olsson gjorde affischerna i samarbete med grafikern och typografen Leif Thollander.

Costas Gavras spelade också in filmen ”Z-han lever” med Yves Montand, Irene Papas och Jean-Louis Trintignant 1969.

Kom, kamrater, hjälp till att lyfta upp solen på nytt över Grekland! Lyft upp den på nytt över jorden ty dess hjul har fastnat i gyttjanoch står till navet i blod! Kom, kamrater, hjälp till för själv orkar hon inte. Lyft henne ur gyttja och blod, sätt skuldran till, vi är ju av samma blod ty det var hon som gav oss elden och fick oss att brinna!

CO. Sigvard Olsson, 1969 no. 8

Titel: Z blå
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 70,1 x 100,0 cm
Copyright: Sigvard Olsson /Bildupphovsrätt 2016

Z – Ζει
Grekiskt protest slogan som betyder ”Han (Lambrakis) lever”. Grigoris Lambrakis var en grekisk läkare och politiker som mördades av två högerextremister vid ett fredsmöte i Thessaloniki i maj 1963. Sigvard Olsson gjorde affischerna i samarbete med grafikern och typografen Leif Thollander.

Costas Gavras spelade också in filmen ”Z-han lever” med Yves Montand, Irene Papas och Jean-Louis Trintignant 1969.

Kom, kamrater, hjälp till att lyfta upp solen på nytt över Grekland! Lyft upp den på nytt över jorden ty dess hjul har fastnat i gyttjanoch står till navet i blod! Kom, kamrater, hjälp till för själv orkar hon inte. Lyft henne ur gyttja och blod, sätt skuldran till, vi är ju av samma blod ty det var hon som gav oss elden och fick oss att brinna!

CO. Sigvard Olsson, 1969 no. 8

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Varför vägra värnplikt?
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 44,8 x 61,8 cm
Copyright: Carl Johan De Geer

Teach-In på ABF huset i Stockholm.

Fråga till Carl Johan:
Har du någon info kring affischen Varför vägra värnplikt? Vore intressant att få med det i texten på min hemsida.
Carl Johan svarar:
När det gäller värnplikten så var jag med i en mycket liten grupp, ”Totalvägrarna”, som bestod av mig, Robert Carleson, Öyvind Fahlström och Per Kågesson. Vi var pacifister, förordade en ”positiv fred”, dvs att alla resurser borde användas till att hjälpa alla länder till fred, ansåg att det borde vara tillåtet att totalvägra värnplikt, men det blev det aldrig. Det var tillåtet att begära vapenfri tjänst av samvetsskäl. Men vi menade att man även då bidrog till totalförsvaret.
Blev ju åtalad och fälld i domstol för uppvigling när jag uppmanade till värnpliktsvägran.

Titel: Folkmord Moçambique
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 32,9 x 53,4 cm
Copyright:

Folkets Ateljé bestod av ett tjugotal konstnärer i Stockholm. De var aktiva under åren 1968-1969. De var inspirerade av Atelier Populaire i Paris som var verksamma under majrevolten 1968. Folkets Ateljé arbetade alltid kollektivt och varje affisch skulle godkännas av hela kollektivet innan den screentrycktes.

Cilla Ericson berättar:
Vintern 1968 kom jag i kontakt med Folkets Ateljé. Det var en brokig samling konstnärer, studenter och aktivister vars målsättning var att kollektivt göra anonyma affisch-aktioner. Vi höll först till i ett nedlagt apotek nära Vasaparken i Stockholm.
Vår mest uppmärksammade aktion var den där vi satte upp en fejkad Expressenlöpsedel utanför tidningskiosker och Pressbyråer runt hela Sverige. Vi tyckte att konflikten i Moçambique, där även svenska företag var inblandade, glömdes bort och vi ville väcka opinion mot dammbygget i Cabora Bassa. En natt screentryckte vi runt 400 löpsedlar med texten Folkmord Mocambique Regeringen samtycker ASEA profiterar, på Kägelbanan på Söder som vi i hemlighet fått tillgång till. Affischen var noga utskuren i Expressens typsnitt, men kvällen innan tryckning tappade en av oss rullen med originalet ur en barnvagn och syndabocken fick snabbt göra en liknande på bara ”komihåget”, därav det lite kantiga och sneda typsnittet.
Löpsedlarna skickades med posten till ett femtiotal FNL aktivister i landet, bland annat i Göteborg, Lund, Umeå och Uppsala. Våra löpsedlar sattes upp samma dag exakt klockan 15 då kvällstidningarna redan hade kommit och de riktiga löpsedlarna satt uppe. En av oss blev tagen av polisen vid Hötorget i Stockholm. Jag tror hon satt häktad i två dagar. Aktionen klassades som landsförräderi, något som kunde innebära dödsstraff under krigstid i Sverige vid denna tid.

Titel: Livsfarlig ledning
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 29,6x41,9 cm
Copyright: Folkets Ateljé

En av Folkets Ateljés affischer för att skapa opinion kring konflikten i Moçambique där svenska ASEA var inblandade i bygget av ett vattenkraftverk vid vattenfallet Cabora Bassa.
Läs mer under affischen ”I ett land i södra Afrika” av Folkets Ateljé.

Titel: ASEA likström
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50,1x69,6 cm
Copyright: Folkets Ateljé

En av Folkets Ateljés affischer för att skapa opinion kring konflikten i Moçambique där svenska ASEA var inblandade i bygget av ett vattenkraftverk vid vattenfallet Cabora Bassa.
Läs mer under affischen ”I ett land i södra Afrika” av Folkets Ateljé.

Titel: ASEA stöder…
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 64,9x45,9 cm
Copyright: Folkets Ateljé

En av Folkets Ateljés affischer för att skapa opinion kring konflikten i Moçambique där svenska ASEA var inblandade i bygget av ett vattenkraftverk vid vattenfallet Cabora Bassa.
Läs mer under affischen ”I ett land i södra Afrika” av Folkets Ateljé.

Titel: I ett land i södra Afrika
Årtal: 1969
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,0 x 72,7 cm
Copyright:
Donation: Lennart Nylund

Stödaffisch för befrielserörelsen Frelimos kamp i Mocambique mot de portugisiska kolonisatörerna och protest mot ASEA:s inblandning i dammbygget i Cabora-Bassa.
Medlemmar ur Folkets Ateljé gjorde affischen våren 1969 inför utställningen ”NEJ! – Anteckningar om en utställning av engagerad nutidskonst” på Gävle museum (nu Gävleborgs Länsmuseum) 27/4- 18/5.
Gävle museum hade trott att Folkets Ateljé skulle berätta om sig själva och sin tidigare verksamhet men istället tryckte medlemmarna i Folkets Ateljé upp ett stor antal exemplar av endast denna affisch och satte upp så många som fick plats i lokalen. Detta blev hela utställningen. Folkets Ateljés medlemmar tyckte inte det var intressant att berätta om sig själva, utan ville istället sätta ljuset på den konflikt som pågick i Mocambique. Kritiken av utställningen blev minst sagt varierande.

Text ur utställningskatalogen:
Folkets Ateljé tillhör den socialistiska rörelsen. Idén om skapandet av Folkets Ateljé i Sverige uppkom genom Atélier Populaire i Paris men är också en fortsättning på den svenska arbetarrörelsens tidiga affischkonst. Den politiska affischen måste ses som ett komplement till övriga politiska kampformer, ej en ersättning. Folkets Ateljés affischer talar för sig själva och är oberoende av övrig massmedia.
Den färdiga affischen är slutprodukten i en lång process. Först studeras det aktuella ämnet av alla aktivister. Vid en allmän diskussion diskuteras om det är politiskt rätt eller fel att göra en affisch om det aktuella ämnet. Alla deltar sen i affischens utformning; tonvikten läggs här på det politiska innehållet och affischens slagkraft.
Det är viktigt att framhålla att Folkets Ateljé inte består av enbart konstnärer.
Tryckmetoden är silkscreen (serigrafi) som är den snabbaste, enklaste och billigaste metoden för tryckning av affischer i begränsade upplagor. Affischen klistras på centrala platser.

Läs mer om konflikten i Mocambique i Bernt Jonssons bok På väg mot befrielsen (2007).

Titel: EEC…
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 34x53 cm
Copyright:

Affisch från tidigt 70-tal? med uppmaning att ej stödja EEC (European Economic Community 1957-1993; nuvarande EU) pga förtrycket i Portugals dåvarande kolonier.

Vem och när gjorde denna affisch?

Titel: Aktion bilfritt centrum
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,1 x 61,1cm
Copyright: Lasse Hejll

En av Lasse Hejlls första affischer.
I en intervju i Musikens Makt 1978 berättar Lasse att 1970 bildades Cykelgerillan” i Malmö, en grupp som bestod av flera hundra människor som cyklade runt stan för att försöka få bort bilarna. Cykelgerillan blev sedan ett embryo till många andra aktionsgrupper i Malmö.

Titel: Gruvarbetarna visar vägen
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 40,8 x 60,8 cm
Copyright: Lasse Hejll

9 dec 1969 började 35 gruvarbetare i Svappavaara gruvan strejka. Efter 3 dagar hade ytterligare 5.000 arbetare vid LKAB:s gruvor anslutit sig till strejken, som höll på i 57 dagar. Man strejkade för bättre arbetsvillkor, högre löner och sitt människovärde.

Titel: CO. Sigvard Olsson Nr XIV
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 101,5 x 69,4 cm
Copyright: Sigvard Olsson /Bildupphovsrätt 2016

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Stöd arbetarna vid LKAB
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 53x75 cm
Copyright: Ola Nyberg/BUS 2009

Ola Nyberg som även var med i Folkets Ateljé ville på eget initiativ stödja de strejkande gruvarbetarna på LKAB och gjorde en tuschteckning som han lämnade in till ett tryckeri för offsettryckning. Han betalade tryckningen själv och affischerna distribuerades över hela landet genom bokkaféer och boklådor. Över 3000 affischer såldes. Pengarna gick oavkortat till stödfonden för de strejkande.

9 dec 1969 började 35 gruvarbetare i Svappavaaragruvan strejka. Efter 3 dagar hade ytterligare 5 000 arbetare vid LKAB:s gruvor anslutit sig till strejken, som höll på i två månader.
Man strejkade för bättre arbetsvillkor, högre löner och sitt människovärde.

Titel: Stöd Kubas arbetande folk
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 59,9 x 69,5 cm
Copyright:

Demonstration i Stockholm på 26-julidagen, Kubas nationaldag.
Vem gjorde affischen?

Titel: Priset för EEC
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 44,7 x 61,8 cm
Copyright:

Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) var en samarbetsorganisation mellan ursprungligen sex länder i västra Europa 1958-1993. Avlöstes av EG och blev senare EU.
Illustration i lilla rutan har Åsa Örnberg gjort.

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Svart panterkväll
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 49x71cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Black Panther Party var en afroamerikansk organisation för mänskliga rättigheter och självförsvar speciellt för den svarta befolkningen i ghettona i USA där polisbrutaliteten var kraftigt utbredd. BPP bildades 1966 av Huey P. Newton (bilden) och Bobby Seale.

Adriaan berättar: Den här affischen gjorde jag åt Black Panther Party Solidarity Committee som också arrangerade kvällen tillsammans med studentföreningen Verdandi. När Monica Zetterlund fick se affischen blev hon först mycket tveksam till om hon skulle uppträda på grund av bilden på ledaren Huey Newton med gevär. Förutom Monica Zetterlund uppträdde bland andra Red Mitchell Quartet, Bobo Stenson, Monica Dominique, Fred Åkerström. Det var en fantastisk kväll.

Titel: Alternativ jul
Årtal: 1970
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 43,9 x 64,0 cm
Copyright: Lasse Hejll

Lasse Hejll berättar: Jag blev tillfrågad om att vara med och arrangera Alternativ jul på Ungdomens Hus i Malmö. Jag gjorde då den här affischen som, om man tittar noga, är symmetrisk som ett spelkort. Under firandet bjöd vi på mat och på scen stod bland andra Cornelis Vreeswijk. Den alternativa julen var öppen för alla och speciellt för dem som inte hade något firande att gå till.

Titel: Kamp mot vräkningar
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50,5x73 cm
Copyright: Lisa Kalina m.fl.
Donation: Lisa Kalina

Denna affisch gjordes under hyresstrejken i Umeå 1971.
Lisa Kalina berättar: Den är gjord med silkscreenramar och manuellt utskuren film under en helg i Hörnefors hos några som hade ett stort hus. Vi var rätt många som jobbade med olika projekt den helgen.

Titel: Slakta julgrisen!
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 53 x 75 cm
Copyright: Eva Lindström
Donation: Eva Trolin

Affischen gjordes som en protest mot julkommersen. Eva Lindström berättar att hon och en kamrat blev upptäckta av polisen när de klistrade upp affischen i Västerås. Alla affischer revs ner och denna är nog den enda kvarvarande.

Titel: EEC-avtalet
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,0 x 32,5 cm
Copyright:
Donation: Mikael Katzeff

<< Klicka för förstoring

Titel: Commune de Paris
Årtal: 1971
Konstnär:
,
Teknik: Offsettryck
Format: 71,4 x 101,5 cm
Copyright: Sigvard Olsson/BUS 2015 o. Leif Thollander

Första affischen ur bildserien Socialismens Historia.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Den politiska polisen
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 20,9 x 29,6 cm
Copyright:
Donation: Eva Trolin o C.Anders Wallén

Vem och när gjordes denna affisch?

Titel: Men Angela Davis mot USA-fascismen
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,2x41,8 cm
Copyright: Torsten Bergmark/Bildupphovsrätt 2018

Angela Davis, född 1944 i Birmingham i Alabama, är en amerikansk feminist, universitetslärare, författare och medborgarrättslig aktivist.

Angela Davis var som mest känd under 1960-talet då hon var aktivist för medborgerliga rättigheter. Hon var då medlem i USA:s kommunistiska parti och i Svarta pantrarna.

Efter ett gisslandrama i Marin County 1970 där fyra människor miste livet, misstänktes Angela Davis för inblandning. Där hade 17-åringen Jonathan Jackson försökt frita tre fångar vilka stod åtalade för mordet på en fängelsevakt. Davis utgick från att en rättvis rättslig prövning skulle bli omöjlig och i stället för att inställa sig hos polisen, gick hon under jorden och höll sig undan i två månader. Då greps hon på hotellet Howard Johnson Motor Lodge i New York och delgavs misstanke om inblandning. Misstankarna grundades bland annat på att gisslantagaren hade använt skjutvapen registrerade i Angela Davis namn. Davis åtalades först dels för mord, dels för kidnappning. Senare tillkom en åtalspunkt: sammansvärjning. Efter 16 månader i häkte, meddelade rätten att Angela Davis kunde släppas mot en borgenssumma. Rättegången inleddes 5 januari 1971. Den 4 juni 1972 frikändes Davis på alla punkter i en rättegång i San José. (Wikipedia)

Vilka låg bakom Arbetsgruppen för Angela Davis? Affischen troligen gjord 1971.

Titel: Befria Angela Davis
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,6x41,9 cm
Copyright: Helga Henschen / Bildupphovsrätt 2018

Angela Davis, född 1944 i Birmingham i Alabama, är en amerikansk feminist, universitetslärare, författare och medborgarrättslig aktivist.

Angela Davis var som mest känd under 1960-talet då hon var aktivist för medborgerliga rättigheter. Hon var då medlem i USA:s kommunistiska parti och i Svarta pantrarna.

Efter ett gisslandrama i Marin County 1970 där fyra människor miste livet, misstänktes Angela Davis för inblandning. Där hade 17-åringen Jonathan Jackson försökt frita tre fångar vilka stod åtalade för mordet på en fängelsevakt. Davis utgick från att en rättvis rättslig prövning skulle bli omöjlig och i stället för att inställa sig hos polisen, gick hon under jorden och höll sig undan i två månader. Då greps hon på hotellet Howard Johnson Motor Lodge i New York och delgavs misstanke om inblandning. Misstankarna grundades bland annat på att gisslantagaren hade använt skjutvapen registrerade i Angela Davis namn. Davis åtalades först dels för mord, dels för kidnappning. Senare tillkom en åtalspunkt: sammansvärjning. Efter 16 månader i häkte, meddelade rätten att Angela Davis kunde släppas mot en borgenssumma. Rättegången inleddes 5 januari 1971. Den 4 juni 1972 frikändes Davis på alla punkter i en rättegång i San José. (Wikipedia)

Vilka låg bakom Arbetsgruppen för Angela Davis? Affischen troligen gjord 1971.

Titel: Vietnam – offentligt möte
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 43,0 x 59,7 cm
Copyright:

Titel: Folkets affischer
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 20,8 x 29,2 cm
Copyright: Kjartan Slettemark

Denna demonstration/utställning var troligen arrangerad av Slettemark själv.
Finns mer information om detta?

Titel: Stoppa dödsdomarna
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 38 x 53 cm
Copyright: Cilla Ericson

Cilla berättar: Den här affischen gjorde jag till ett opinionsmöte när 19 studen- ter i Turkiet hade dömts till döden genom hängning.
På opinionsmötet visades en foto- utställning med utsmugglade foton från fängelser och demonstrationer. Gösta Bredefeldt framförde tillsammans med andra skådespelare några teaterstycken sammansatta av utsmugglade brev från fångar och deras advokater. Min gode vän Bengt Landin hjälpte till med att skära ut schablonen.

Titel: Välkomna till Gemensam jul
Årtal: 1971
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,0x56,7 cm
Copyright:

Huset i Örebro arrangerar Gemensam jul.

Titel: Arbetshets
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 40,7 x 58,0 cm
Copyright: julie Leonardsson/BUS 2007
Donation: Johan Fornäs

Titel: Ackorden splittrar – kampen enar
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,5 x 56,7 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Vem gjorde affischen?

Titel: Svensk- kinesiska vänskapsförbundet 20 år
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 34,0 x 48,8 cm
Copyright: Okänd
Donation: Lennart Nylund

Svensk-kinesiska vänskapsförbundet 20 års jubilerar.

Titel: Rädda Markitta
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8 x 59,3 cm
Copyright:

Skolan byggdes år 1944. Som mest fanns här 102 elever och skolan blev rikskänd vid den fyra terminer långa skolstrejken som startade 1972. Första friskolan i Sverige bildades i skolan och en period var den ockuperad av Markittas mödrar. (Norrländska Socialdemokraten)

Titel: Kom köp sanningens …
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 47,7 x 71,3 cm
Copyright: Barbro Flygare
Donation: Eva Trolin o C. Andres Wallén

Tryckt inför anti-julaktioner 1971 eller 1972 i screenverkstan på Konstfack.

Titel: Frige Malek
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 31,4 x 38,8 cm
Copyright:
Donation: Eva Trolin o C. Anders Wallén

Gjord i screenverkstan på Konstfack runt 1972-75?
Vem var Malek?

Titel: 8 bilder om våra hyror (1)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 1 i affischutställningen ”8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.
Bilderna kunde köpas i en mapp för 8,50 kr. Låke Stomfelt och Niklas Nordlander var bildlärare i Umeå och startade Bildfront som var en partipolitiskt obunden aktionsgrupp som tryckte affischer, fotograferade, ordnade studiecirklar, utställningar mm.
Låke Stomfelt berättar:
”Bildfront fick i uppdrag att mångfaldiga en utställning som studenter i en uppmärksammad hyresstrejk hade gjort. Jag blev tillfrågad att kolla med tryckeri om kostnad. Det visade sig vara alltför kostsamt att fotorastrera bilderna och jag fick tips om att trycka allt i svartvitt samt låta ett gäng studenter färglägga bilderna efter tryck. Kändes inte bra. Jag frågade om vi inte kunde rastrera bilderna själva. Jag visste att typ Kalle Anka tidningar var tydligt rastrerade. Tidningarna trycks ju i fyra färger CMYK och genom att använda större och mindre punkter kan man få olika ljushet och färgblandningar. I bokhandeln fanns rasterark i Letraset som var gummerat. Vi köpte då olika ark med olika procents raster samt skalpell, plastark och ett etsande tusch och ett gäng serietidningar. I serietidningarna kollade vi rasterstorleken och kunde gissa oss till vilka rasterstorleker som behövdes för olika färgblandningar. Ville vi exempelvis ha en stor yta svart var det bara att måla den svart. Men skulle ytan vara grå fick vi skära ut ett 50 % raster och med en pincett placera den på filmen som representerade det svarta trycket. Varje plastfilm representerade en svartvit version av färger i olika ljushet där helsvart betecknar full styrka. Niklas, Odd och jag jobbade c:a en kväll i veckan under en skoltermin och Odd och jag intensivjobbade en hel påsk. Vi gjorde sammanlagt 32 rastrerade plastark och när vi kände att allt var dubbelcheckat och klart så väntade vi med spänning på att få se vårt jobb i färg, för hittills var allt svartvitt för oss. Vi blev nöjda och tryckeriet jag först pratat med hade aldrig hört talas om någon som rastrerat bilder själv förut. Och i dessa datatider är allt nu historia där ingen skulle komma på tanken att rastrera själv.”

Titel: 8 bilder om våra hyror (2)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 2 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

Titel: 8 bilder om våra hyror (3)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 3 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

<<< Klicka för förstoring.

Titel: 8 bilder om våra hyror (4)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 4 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

<<< Klicka för förstoring.

Titel: 8 bilder om våra hyror (5)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 5 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

Titel: 8 bilder om våra hyror (6)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 6 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

Titel: 8 bilder om våra hyror (7)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 7 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

Titel: 8 bilder om våra hyror (8)
Årtal: 1972
Konstnär:
, ,
Teknik: Offsettryck
Format: 30,5 x 44,0 cm
Copyright: Låke Stomfelt, Niklas Nordlander, Odd Lindell
Donation: Låke Stomfelt

Bild 8 i affischutställningen 8 bilder om våra hyror” Umeå 1972.

Titel: Stöd IRA
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 27 x 40
Copyright:

I januari 1972 i Londonderry i Nordirland sköts 14 obeväpnade demonstranter till döds av den brittiska militären. Dagen kom att kallas Bloody Sunday”. Demonstranterna tillhörde Northern Ireland Civil Rights Association, som kämpade för mänskliga rättigheter för den katolska minoriteten.

Titel: Seger åt FNL
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 36 x 39 cm
Copyright: Ulf Frödin
Donation: Eva Trolin

Många av de vänsterpolitiska grupperna kom ofta till Konstfackeleverna för att snabbt få en affisch tryckt. Oftast trycktes affischerna på långa papprullar som utrullade fick ligga och torka i korridorerna, berättar Ulf Frödin då konstfackelev.

Titel: EEC-veckan
Årtal: 1972
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30,7x43,4 cm
Copyright:

Demonstration och möte i Stockholm under EEC-veckan 20-27 september 1972.
EEC = The European Economic Community – Europeiska ekonomiska gemenskapen, var en föregångare till EU och bildades 1957. EEC var en Europeisk ekonomisk union inom vilken varor, tjänster och kapital skulle röra sig fritt.

Vem gjorde affischen?

Titel: Imperialismens klo i Chile
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Anders Skarin
Donation: Anders Skarin

Denna affisch gjorde konstfackseleven Anders Skarin efter militärkuppen i Chile i sept 1973. Han sålde affischen genom Bokcaféet Morianen, på Drottninggatan i Stockholm och pengarna för försäljningen lät han gå direkt som stöd till Chilekommitéen.

Titel: FiB/K: IB – ett hot mot demokratin
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 49,9x72,0 cm
Copyright: Leif Thollander

Tidningen Folket i Bild-Kulturfront informerar om IB affären.
När FIB/Kulturfront 3 maj 1973 publicerade avslöjandena om Informationsbyrån, IB, en svensk hemlig underrättelse- och säkerhetsorganisation, blev uppståndelsen massiv. Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt stod för avslöjandet. Dessa och två andra personer greps den 22 okt och anklagades för spioneri och innan rättegångens början den 18 dec anordnades en demonstration till stöd IB avslöjarna (se annan affisch) Guillou och Bratt dömdes senare till 10 mån resp. 1 års fängelse.

Grafikern och typografen Leif Thollander har bland mycket annat ritat det klassiska FNL-märket.

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Mot förtryckarna !
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 49,9 x 70,0 cm
Copyright: Leif Thollander

Tryckt på FARSTA-OFFSET AB av Folke Olsson.

Titel: Fäll grundlagsförslaget
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,9 x 42,2 cm
Copyright:

Utgiven av FIB-juristerna troligen 1973.

Vem gjorde affischen och när gjordes den?

Titel: Revolution men sen då…
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,5 x 59,6 cm
Copyright: Julie Leonardsson/BUS 2007
Donation: Johan Fornäs

Juli 2014
Till min stora glädje hittade jag av en tillfällighet 2 av mina tidiga affischer som jag gjorde åt Förbundet Kommunist. Den första, Arbetshets, Gjordes i september 1972, och den andra, Revolution, men sen då? gjordes i februari 1973, om jag inte missminner mig. Vi var några bildskapare som arbetade som propagandacell åt förbundet. Eftersom jag ej har några egna exemplar av affischerna så blev jag jätteglad att hitta dom. Sista gången som jag såg ”Arbetshets” var nån gång vid slutet av 80-talet där ett urblekt ex satt på ett elskåp på Norrtullsgatan i Stockholm. Uppenbart att vattenglas är väldigt effektivt!
Hälsningar, Julie Leonardsson

Titel: Mot militarism och kapitalism
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,4 x 61,4 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Förbundet Kommunist arrangerar möte om arbetslöshet och antimilitarism.

Vem gjorde affischen? När gjordes den?

Titel: Läs Fotfolket
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 44,9 x 61,8 cm
Copyright: Christer Wigerfelt
Donation: Johan Fornäs

1969-70 bildades i Lund föreningen Socialistiska antimilitarister (SAM), som utgav en först enkel stencilerad tidning som så småningom bytte namn från Information till Fotfolket. SAM var en radikal gren av VCO (Värnpliktsvägrarnas Centralorganisation), men kritiserade liberalpacifism till förmån för en strategi som förordade infiltration av krigsmakten. Cirka 1973 upplöstes SAM och dess medlemmar liksom tidskriften Fotfolket övergick till Förbundet Kommunist. (Johan Fornäs)

Titel: Ritsemarbetarna vädjar
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45 x 59 cm
Copyright:

Under byggandet av Ritsems kraftstation i den svenska fjällvärlden, 12 mil väster om Kiruna och 3 mil från den norska gränsen uppstod protester. Ägarna Vattenfall ville dra in anläggningsarbetarnas traktamenten (vilket man haft under uppbyggnaden av anläggningen) och även tilläggstraktamentet då arbetsledningen ansåg att bostäder och andra inrättningar nu var tillräckligt ”permanenta”. Detta ansåg även Byggnadsförbundet. Efter förhandlingar mellan strejkkommittén och Vattenfall efter en månads strejk, träffades en överenskommelse till arbetarnas fördel. Kraftstationen började byggas 1971 och togs i bruk 1977.

Titel: Nej till parlamentarismen
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8 x 42,8 cm
Copyright:

Vem och när gjordes affischen? 1973?

Titel: Vad vill SKP
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x43,9 cm
Copyright:

Affischen tryckt 1972.

Titel: Stoppa terroristlagen
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 32,1x45,9 cm
Copyright:

Den nya terroristlagen antogs av riksdagen med bred majoritet den 6 april 1973.
Lagen som väckte motstånd både hos liberaler och VPK, var en reaktion efter mordet på den jugoslaviske ambassadören i Sverige 1971, terroristattacken under OS i München 1972 samt flygkapningen på Bulltofta 1972.

Vem gjorde affischen?

Titel: Stoppa övergreppen mot IB-avslöjarna
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30,9 x 45,0 cm
Copyright:
Donation: Marie Nilsson.

Demonstration i Stockholm 9 dec. 1973. När FIB/Kulturfront 3 maj 1973 publicerade avslöjandena om Informationsbyrån, IB, en svensk hemlig underrättelse- och säkerhetsorganisation, blev uppståndelsen massiv. Journalisterna som gjorde avslöjandena var Jan Guillou och Peter Bratt. Dessa och två andra personer greps den 22 okt och anklagades för spioneri och innan rättegångens början den 18 dec anordnades en demonstration till stöd IB avslöjarna. Guillou och Bratt dömdes senare till 10 mån resp. 1 års fängelse.

Vem gjorde denna affisch?

Titel: Opinionsfest
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30x45 cm
Copyright:

Folkets teater arrangerar opinionsfest på Borgarskolan i Stockholm.

Vem gjorde affischen?

Titel: Stöd det chilenska folkets kamp!
Årtal: 1973
Konstnär:
,
Teknik: Offset
Format: 45,1 x 62,0 cm
Copyright: Ola Nyberg BUS/2010 och Håkan Nyberg BUS/2010

Stödaffisch till förmån för Chilekommittén. Gick att köpa hos vissa bokhandlare och vid demonstrationer. På Facebook har man öppnat en sida som heter ”Chilekommittén” med anledning av att man håller på att samla in material från solidaritetsarbetet i Sverige, bl.a affischer. Materialet är avsett för ett nyöppnat museum i Santiago som heter ”Museo de la Memoria y los Derechos Humanos”. Alla brott som begicks mot de mänskliga rättigheterna under diktaturtiden 1973-1990 ska redovisas, bl.a finns en hel vägg med fotografier på försvunna personer och vittnesmål från personer som utsatts för fängslanden, tortyr, landsförvisning. En avdelning består av solidaritetsarbete i olika länder, berättar Rosemarie Andersson.

Titel: Arbetare och förtryckta – valaffisch KFML (r)
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45x62 cm
Copyright: Arthur Grimur Olavsson

Denna valaffisch är troligen från riksdagsvalet 1973. KFML bildades 1967 efter en utbrytning från vänsterpartiet. KFML delades återigen i två partier 1970. Den utbrytande falangen lade då till beteckningen (r) som stod för ”revolutionärerna”. Affischens motiv är en parafras på ett av John Heartfields klassiska omslag från 1932 till den tyska progressiva bildtidningen AIZ.

När gjordes denna affisch? Inför valet 1973?

Titel: Klass mot klass – valaffisch KFML (r)
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45x62 cm
Copyright:

Denna affisch är troligen från riksdagsvalet 1973 då KFML(r) under ledning av Frank Baude fick runt 8000 röster.

Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML) hade från början bildats som en utbrytargrupp från Vänsterpartiet kommunisterna. Redan 1970 splittrades det i sin tur för första gången, genom att en utbrytargrupp bildade Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna) KFML(r), som numera heter Kommunistiska partiet. (Wikipedia)

När gjordes denna affisch? Inför valet 1973?

Titel: Klass mot klass – krisen skärps
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45,0x62,0 cm
Copyright:

Troligen inför riksdagsvalet 1973?

Titel: Klass mot klass – Vild strejk!
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45,0x62,0 cm
Copyright:

Troligen inför riksdagsvalet 1973?

Titel: Chile
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 41,7 x 58,3 cm
Copyright:

Affisch från SIDA:s informationsbyrå 1973. Foto: Paul Rimmerfors.

Titel: Demonstrera mot Öresundsbron
Årtal: 1973
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 31,0 x 44,9 cm
Copyright:
Donation: Annelie Dahl

Nordiska kampanjen mot Öresundsbron arrangerar en demonstration i Kungsträdgården i Stockholm.

Vem gjorde affischen?

Titel: Bolivia
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 52x76 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Affisch för Stödkommittén för det Bolivianska folkets kamp i Uppsala.
Kommitténs uppgift var att informera om bolivianernas kamp för demokratisering och mänskliga rättigheter.

Titel: Stoppa höstens hyreshöjning
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Screen
Format: 62,0x89,7 cm
Copyright: Låke Stomfelt m.fl
Donation: Låke Stomfelt

Affisch gjord av medlemmar i Bildfront i Umeå, troligtvis Låke Stomfelt och Ulla Moström 1974?
Bildfront startades av Låke Stomfelt och Niklas Nordlander, och var en partipolitiskt obunden aktivitetsgrupp som tryckte affischer, fotograferade, ordnade studiecirklar, utställningar mm.

Titel: Solidaritet med de strejkande
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 31,4 x 43,9 cm
Copyright:

I december 1974 sympatistrejkade tolv ASAB-städerskor vid hotellet Billingehus i Skövde med strejkande städerskor i Malmfälten. Under strejken stod städerskorna utanför hotellet med denna affisch. Strejkerna väckte stort massmedialt intresse och i hela landet samlades det in pengar till städerskorna genom stödaktioner och solidaritetsmöten.
Efter att städerskorna strejkat i fem månader kom domen från Arbetsdomstolen att två Skövdestäderskor som avskedats skulle få tillbaka arbetet medan åtta dömdes för att ha brutit mot avtalet och till att betala skadestånd och rättegångskostnader.
Dagen efter domen meddelade ASAB att alla städerskorna skulle få behålla sina jobb. ASAB insåg att opinionen för Skövdestäderskorna var för stor. Under de kommande åren inspirerade städerskorna många andra kvinnor i låglönejobb till att strejka för bättre arbetsvillkor.

Vem gjorde denna affisch?

Titel: fienden går inte under av sig själv
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30,9 x 45,1 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

En av Förbundet Kommunists antimilitäristiska affischer.

Vem och när gjordes affischen?

Titel: Givakt, manöver – är skiten över?
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 39,9 x 53,8cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Affisch till en av Förbundet Kommunists antimilitäristiska kampanjer.

Vem ritade affischen? När?

<<< KLICKA för förstoring.

Titel: Fanrunkarns orgasm…
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,9 x 29,6 cm
Copyright: Rolf Johansson
Donation: Johan Fornäs

En av Förbundet Kommunists antimilitäristiska affischer.

När gjordes denna affisch?

Titel: Sen Fotfolket kom ut…
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,9 x 29,6 cm
Copyright: Rolf Johansson
Donation: Johan Fornäs

En av Förbundet Kommunists antimilitäristiska affischer.

När gjordes denna affisch?

Titel: Stöd hamnarbetarnas kamp
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 28,4 x 42,4 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Svenska Hamnarbetarförbundet manar till stöd under hamnarbetarstrejken 1974.
1974 fanns det två fackföreningar i de svenska hamnarna. Det ena var Hamnarbetarförbundet som brutit sig ut ur Transportarbetarförbundet. Avtalsrörelsen 1974 blev klar redan i januari och det snabba avtalet kallades ”55-öresavtalet” då detta var ökningen per timme. Totalt blev detta 90 kr mer i månaden. Transport och Hamnarbetarförbundet accepterad inte detta avtal utan konflikten fortsatte under hela våren med stora förluster för exportindustrin. Tillslut, efter varsel och strejker slöt Transport i maj ett avtal med arbetsgivarna och fick 600 kr mer i månaden. Hamnarbetarförbundet ogillade även detta avtal men fick till slut ge efter för arbetsgivarens krav.

Titel: Hamnarbetarstrejken
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,5 x 59,9 cm
Copyright: Bengt Örsell

Titel: Vår kamp för befrielse 1
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,3x59,0 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 2
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,0x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 3
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,4 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Vår kamp för befrielse 4
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,4 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 5
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,0x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 6
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,7x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 7
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8x59,0 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 8
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 9
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8x59,3 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 10
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 11
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 12
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Vår kamp för befrielse 13
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Vår kamp för befrielse 14
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,5x59,0 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Vår kamp för befrielse 15
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41.9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Vår kamp för befrielse 16
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9x59,2 cm
Copyright:

Affischutställning från Afrikagrupperna i Sverige från 1974.

Titel: Arbetarkampen och Avtalsrörelsen
Årtal: 1974
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,1 x 61,2 cm
Copyright:

<< Klicka för förstoring

Titel: Portugal ut ur Afrika
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45x62 cm
Copyright: Olof Sandahl

Stöd-affisch för MPLA i Angola gjord av Olof Sandahl runt 1975.
Movimento Popular de Libertação de Angola, MPLA är det regerande partiet i Angola. Partiet grundades 1956.
I presidentvalet 1992 vann MPLA:s kandidat, José Eduardo dos Santos. MPLA är anslutet till Socialistiska Internationalen.(Wikipedia)

Titel: Bolivia – stödkommitté
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 50x70 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Affisch för Stödkommittén för det Bolivianska folkets kamp.
Konstnären Adriaan Honcoop fick av exil-bolivianen Anna Maria Bravo i uppgift att göra en affisch för kommittén. Förlagan till teckningen i mitten är gjord av en vän till Maria.
Kommitténs uppgift var att informera om bolivianernas kamp för demokratisering och mänskliga rättigheter.

Titel: höj din röst – det är din tid
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43x59 cm
Copyright: Olof Sandahl

Konstaffisch av Olof Sandahl från 1975. Texten är också hans egen.
Affischen kunde köpas genom tidningen Kommentar.
Bilden förekom också på omslaget till Chilebulletinen Nr 7 1978.

Titel: Lyssna på klangen av uppror
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42x58 cm
Copyright: Olof Sandahl

Konstaffisch av Olof Sandahl från 1975.
Texten är också hans egen.
Affischen kunde köpas genom tidningen Kommentar.

Titel: Krigsmakten är ett klassförsvar!
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,1 x 41,3 cm
Copyright:

En av Förbundet Kommunists antimilitaristiska affischer.
I högra hörnet en klisterlapp från Värnpliktsvägrarnas Centralorganisation som påminner om en affisch av Carl Johan De Geer.

Vem gjorde affischen och när?

Titel: Portugal
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,9 x 61,9 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Vem gjorde affischen?

Titel: Stöd skogsarbetarnas kamp
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,9 x 59,4 cm
Copyright:
Donation: Lennart Nylund

21 mars 1975 gick flera tusen skogsarbetare ut i strejk. Man protesterade mot den omfattande mekaniseringen och rationaliseringen inom skogsbruket som lett till fler olyckor och ökande stress. Under 1960-talet bortrationaliserades mer än halva skogsarbetarkåren samtidigt som produktionen fördubblades.
Man hade i många år kämpat för månadslön och man krävde nu en månadslön på 4000:- i månaden plus traktamente. Runt hela landet bildades stödkommittéer som samlade in runt 3 miljoner kronor.
Strejken avblåses 3 juni efter att skogsarbetarna till stor del fått igenom sina krav.

Titel: Stöd vänskapen mellan folken
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,2 x 56,8 cm
Copyright: Okänd

Vem gjorde affischen och vilket år?

Titel: Bojkotta Spanienresor
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,1 x 59,2 cm
Copyright:

Efter att Spaniens diktator Franco 1974 utfört två garrotteringar efter mordet på Spaniens premiärminister Carrero Blanco och 1975 arkebuserat medlemmar ur separatiströrelserna ETA och FRAP dömda för terrorism, började man ifrågasätta att resa till Spanien. Svenska antifascistiska Spanienkommittén hade länge uppmanat till bojkott och när Olof Palme i september1975 på partikongressen höll sitt berömda tal om den spanska fascismen och Francos regim och kallade dem för ”dessa satans mördare” växte opinionen ytterligare.
Socialdemokratiska partiet startade en insamling för demokratirörelsen i Spanien och manade sina medlemmar till bojkott av turistresor till Spanien. 1975-76 kunde man se en nära 40 % sänkning av den svenska chartertrafiken till Spanien.
Teckningen är gjord av Leo Papini, arkitekt i Göteborg.

Titel: Tre partiledare
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30,9 x 45,0 cm
Copyright: Lennart Finné

Partiledarna Gösta Bohman (m), Per Ahlmark (fp) och Torbjörn Fälldin (c). De tre bildade regering efter valet 1976.
Affischen troligen från 1975-78?

Titel: Solidaritet med Mapuche-folket
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x41,9 cm
Copyright:

Mapuchefolket är ett ursprungsfolk som idag lever i södra Chile och Argentina. Mapucherna är Chiles och Argentina största ursprungsfolk och de beräknas vara runt 900 000, varav ca 600 000 finns i Chile och 300 000 i Argentina, enligt Chiles folkräkning 2002. (Wikipedia)
När gjordes affischen och av vem? Troligen mitten av 70-talet?

Titel: För ungdomens rättigheter
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8x58,7 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

<< Klicka för förstoring.

Titel: Rätt till jobb efter utbildning
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,1x41,6 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Rädda jobben
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x42,0 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Ungdomen är framtiden
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,1x41,6 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: EEC-avtalet
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,1x62,1 cm
Copyright:

Affisch från Nej till EEC-förbundet, från tidigt eller i mitten av 1970-talet?

Titel: Stöd Spaniens socialister
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 49,7 x 69,6 cm
Copyright: SSU

Titel: Stöd städerskornas kamp
Årtal: 1975
Konstnär:
,
Teknik: Offsettryck
Format: 31x44 cm
Copyright: Ulla Wennberg/BUS 2010 o AnnMari Langemar/BUS 2010

I november 1974 strejkade ASAB-städerskorna på Domnarvets Jernverk i Borlänge för högre lön, bättre arbetsvillkor och för minskad stress i arbetet. Detta utlöste en lång rad sympatistrejker i bland annat Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Umeå. Ulla Wennberg berättar att bilden är en parafras på Majakovskijs enkla schablonbilder från 1920-talets Sovjetunionen. Bilden var också omslag till Kvinnobulletinen nr 1/1975.

Titel: Ackordshets
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 52,0x72,0 cm
Copyright: Ossi Mikkola
Donation: Låke Stomfelt

Affischen gjordes av Ossi Mikkola som ingick i Bildfront i Umeå.
Bildfront startades av Låke Stomfelt och Niklas Nordlander och var en partipolitiskt obunden aktivitetsgrupp som tryckte affischer, fotograferade, ordnade studiecirklar, utställningar mm.

21 mars 1975 gick flera tusen skogsarbetare ut i strejk. Man protesterade mot den omfattande mekaniseringen och rationaliseringen inom skogsbruket som lett till fler olyckor och ökande stress. Man hade också under lång tid lidit av de yrkessjukdomar som uppstod som utslitna ryggar, känselbortfall i händer och fingrar samt hörselskador. Under 1960-talet bortrationaliserades mer än halva skogsarbetarkåren samtidigt som produktionen fördubblades.
Man hade i många år kämpat för månadslön och man krävde nu en månadslön på 4000 kronor i månaden plus traktamente. Runt hela landet bildades stödkommittéer som samlade in runt 3 miljoner kronor.
Strejken omfattade närmare 15 000 arbetare och avslutades efter 10 veckor då man fick igenom sitt krav på fast månadslön i nästan hela landet.

Titel: Demonstrera 31 maj
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30x43 cm
Copyright: Helena Henschen

Demonstration med daghemsfrågan i centrum den 31 maj 1975 i Stockholm.
Stadsteaterns Jösses Flickor-ensemble och Ville och Valle underhöll.

Titel: USA ut ur Korea
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30x44 cm
Copyright:
Donation: Marie Nilsson.

Demonstration i Stockholm 17 juni 1975, mot USA:s militära närvaro i Syd-Korea och för en fredlig återförening mellan Syd och Nord-Korea.

Vem gjorde denna affisch?

Titel: Vi ses i Södertälje
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x41,9 cm
Copyright: Christer Themptander/BUS 2015
Donation: Christer Themptander

Titel: Omvänd den internationella solidariteten
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8 x 59,9 cm
Copyright:
Donation: Johan Fornäs

Affisch inför 2 års dagen för den chilenska militärdiktaturens maktövertagande.

Vem gjorde affischen?

Titel: Bojkotta Juntan
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,6x42,0 cm
Copyright:

Troligen från mitten av 1970 talet, 1975?

Titel: Stoppa Chilematchen!
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,1x62,0 cm
Copyright: Kjartan Slettemark/BUS 2010

Kjartan Slettemarks klassiska affisch som han gjorde åt Aktionsgruppen Stoppa Chilematchen.
På grund av militärkuppen i Chile 1973, då Allende störtades och mördades av en militärjunta ledd av general Pinochet, och det blodbad som därpå följde inne på Nationalstadion i Santiago de Chile ansåg många att Sverige inte skulle spela tennis mot Chile. Från Svenska tennisförbundets sida resonerade man att sport och politik inte hörde ihop.
Flera tusen demonstranter samlades i Båstad där matchen skulle spelas med samma uppsåt som vid Rhodesia-matchen 1968, att Stoppa matchen!
I samband med detta spelade Hoola Bandoola Band in singeln ”Stoppa matchen” som ett inlägg i debatten. All royalties från försäljningen gick till den chilenska motståndsrörelsen.

Titel: Stoppa matchen!
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 47 x 68 cm
Copyright: Sture Johannesson/ BUS 2013

Efter den blodiga militärkuppen i Chile 1973, då president Allende störtades av en militärjunta ledd av general Pinochet, ansåg många att Sverige skulle bojkotta Davis Cup-matchen i tennis mot Chile som en protest mot juntan.
Från Svenska Tennisförbundets sida resonerade man att sport och politik inte hör ihop. I Båstad där matchen spelades den 20 september 1975, samlades flera tusen demonstranter. Protesterna räckte dock inte för att stoppa matchen.

Titel: Temavecka:Fångvård
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 30,3x42,3 cm
Copyright:

Huset delade lokaler med jazz- och bluesklubben Power House på Manillagatan i Örebro. Vi hade en mycket omfattande verksamhet med kafé, fotolabb, utställningar, teater, filmkvällar, alternativt julfirande och musik. Ofta hade vi temaveckor också, till exempel om kvinnokampen, invandrarnas situation, kriminalvården, om FIB Kulturfront med mera.
Till dessa temaveckor behövdes det texter och bildmaterial, så jag och Tomas Olsson, som tidigare varit kurskamrater på konstskolan Kuben i Örebro 1974, startade bildgruppen Klartext. Där var vi ett tjugotal aktiva personer som gjorde flygblad, banderoller till demonstrationer, väggtidningar, faktautställningar med mera. Man kan säga att Klartext var vänsterns reklambyrå i Örebro. Vi jobbade helt ideellt men gjorde inget partipolitiskt. Vår policy var att allt skulle vara handgjort, det vill säga inga gnuggbokstäver och inga färdigtryckta texter. Det var ett estetiskt beslut som vi tog och som ju gav en viss prägel åt det hela. / Peter Ekström

KRUM, akronym för Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering.

Titel: Temavecka:Kulturfront
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 31,5x44,0 cm
Copyright:

Huset delade lokaler med jazz- och bluesklubben Power House på Manillagatan i Örebro. Vi hade en mycket omfattande verksamhet med kafé, fotolabb, utställningar, teater, filmkvällar, alternativt julfirande och musik. Ofta hade vi temaveckor också, till exempel om kvinnokampen, invandrarnas situation, kriminalvården, om FIB Kulturfront med mera.
Till dessa temaveckor behövdes det texter och bildmaterial, så jag och Tomas Olsson, som tidigare varit kurskamrater på konstskolan Kuben i Örebro 1974, startade bildgruppen Klartext. Där var vi ett tjugotal aktiva personer som gjorde flygblad, banderoller till demonstrationer, väggtidningar, faktautställningar med mera. Man kan säga att Klartext var vänsterns reklambyrå i Örebro. Vi jobbade helt ideellt men gjorde inget partipolitiskt. Vår policy var att allt skulle vara handgjort, det vill säga inga gnuggbokstäver och inga färdigtryckta texter. Det var ett estetiskt beslut som vi tog och som ju gav en viss prägel åt det hela. / Peter Ekström

Titel: Frihet och oberoende för Angola !
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,5x68 cm
Copyright: Adriaan Honncoop

Solidaritetsmöte i Uppsala.

Titel: Spanien 75
Årtal: 1975
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 50,0x69,8 cm
Copyright: Helga Henschen/BUS 2015

Solidaritet mot fascismen, Kulturhuset Stockholm 15 nov. 1975

1975 – den vardagliga terrorn i Spanien fortgick och i oktober signerade Franco rutinmässigt nya dödsdomar. Återigen ekade skotten ut över världen och ytterligare fem människor mördades för att garantera skräckväldets fortbestånd. Men återigen växte också avskyn över Francoväldet.
När Svenska Spanienfrivilligas Kamratförening tillsammans med Vänsterpartiets och Socialdemokraternas kulturorganisationer kallade till möte och solidaritetskonsert, i protest mot Francofascismens nya illdåd, fylldes Kulturhusets stora hörsal i Stockholm, alla anslutande utrymmen var fullproppade och stämningen var laddad. De medverkande kulturarbetarna ställde upp gratis, och alla entréintäkter liksom intäkterna från den LP-skiva från konserten, som producerades i samverkan med Yrkestrubadurernas förening, tillföll de spanienfrivilligas fond för stöd till den antifascistiska motståndsrörelsen i Spanien.
Fem dagar efter denna antifascistiska solidaritetsmanifestation i Kulturhuset dog äntligen det spanska folkets bödel Francisco Franco.

/Folke Olsson

Från artikel ur tidskriften SALUD! som ges ut av Svenska Spanienfrivilligas Vänner – SSV.
Folke Olsson är också den som tryckte affischen på sitt tryckeri FARSTA-OFFSET AB.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Stoppa hyresutplundringen
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,9x42,0 cm
Copyright: Christer Themptander/BUS 2011
Donation: Christer Themptander

Vänsterpartiets lokalgrupp i Birka-Vasastan i Stockholm protesterar mot höjning av hyror och lyxsaneringar.
Hyresrättslägenheter var under 70-talet den dominerande boendeformen i Stockholm.
Underhållet av hus och lägenheter var eftersatt men ändå höjdes hyrorna.

Titel: Kommunstyrelsen vill att vi dricker…
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,8 x 56,0 cm
Copyright: Lasse Hejll

Affischen gjorde Lasse som en pastisch på Brödinstitutets reklamkampanj 1976 ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 brödskivor om dagen” Under 70-talet kämpade de fria teatergrupperna för att få överta den gamla och rivningshotade biografen Victoria i Malmö. Kampen ledde bl.a. till en ockupation av biografen under några dagar i februari 1976. Man protesterade också mot kulturpolitiken i Malmö som ansågs vara allt för kommersiell och konservativ.

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Stormvarning
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42 x 70 cm
Copyright: Göran Segergren

Titel: Kräv respekt…
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 62,1 x 45,0 cm
Copyright: Lucia Briones/BUS 2015

<< Klicka för förstoring.

Titel: Socialistisk offensiv mot Dalarnas utarmning
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 69,5x99,8 cm
Copyright:

Inför valet 1976?

Titel: Kommunistiska Högskoleföreningen
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,0x59,4 cm
Copyright:

Titel: 15 procent billigare mat
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x41,9 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Studera, kämpa, lär!
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 23,8x33,7 cm
Copyright:

Mitten av 1970-talet?

Titel: Chile
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 20,1x61,6 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Hyreskamp 1
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,0x29,7 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Hyreskamp 2
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,0x29,7 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Hyreskamp 3
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,0x29,7 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Hyreskamp 4
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 21,0x29,7 cm
Copyright:

Från mitten av 1970-talet?

Titel: Stoppa kapitalexporten!
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 35,0 x 50,1 cm
Copyright: Karin Bagge

Titel: Mera bostäder – skaffa fler jobb
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 35,0 x 50,1 cm
Copyright: Karin Bagge

Titel: Franco och bödlarna
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,0 x 61,8 cm
Copyright:

Affisch gjord på Konstfack i mitten av 1970 talet?
Signatur IE och RB. Ingvar E?

Titel: Allt stöd för MPLA Angola
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 51,8 x 68,1 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Demonstration och solidaritetsmöte i Uppsala.

Berättat av Adriaan Honcoop: Bilden plankade jag från en holländsk tidning. Detta är ett iris tryck vilket betyder att den gröna och svarta färgen är tryckt samtidigt så det blir det där enorma djupet i bilden. Jag gjorde rätt många affischer åt Afrikagrupperna i Uppsala. Det här jobbet tog jag 100 kr för. Upplagan var runt 100 st.

Titel: Avvisa Kissinger
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 28,8 x 41,6 cm
Copyright: Joaquin Rosell /BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Demonstration i Stockholm mot Kissingers besök 1976.
Text i övre vänstra hörnet:
”USA kan inte i någon form tolerera övergången till regimer med socialistisk karaktär i Latinamerika; inte genom revolutionära brytningar av kubansk typ och inte genom demokratiska förändringar av Chiles typ. Kriget i Vietnam avser att visa vilket pris som måste betalas vid eventuella revolutionära uppror. De chilenska erfarenheterna kommer att klargöra vilka risker befrämjarna av demokratiska omformningar löper. Allt kommer att göras för att framkalla kallbrand i Chiles situation. Vid ett lämpligt tillfälle kommer utvecklingen där att brytas. Ju högre priset för denna brytning blir, desto mer exemplarisk blir läxan”
Detta yttrade mottagaren av Nobels fredspris 1973 Henry Kissinger i en intervju i New York Times 1970. Kissinger var USA:s utrikesminister från 1973 till 1977.

Titel: 1 Maj i Uruguay
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 29,6 x 48,8 cm
Copyright:

Solidaritet med latinamerikanska arbetarklassens kamp.
Affisch från Stödgrupperna för nationella befrielserörelsen (Tupamaros).

Tupamaros var ursprungligen en stadsgerillagrupp, startad 1963 som protest mot Uruguays korrupta styrelse och mot USA:s inblandning i regionen. Efter Uruguays demokratisering på 1980-talet ombildades Tupamaros till ett politiskt parti, som blev legaliserat 1989.
José Mujica, Uruguays före detta president, var en av ledarna i stadsgerillan Tupamaros.(Wikipedia)

Affisch troligen från mitten av 1970-talet?

Titel: Planera för våra behov
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 34,8 x 49,9 cm
Copyright:

Troligen från mitten av 1970-talet?

Titel: Minnesmöte
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,0 x 62,0 cm
Copyright: Okänd
Donation: Lennart Nylund

Minnesmöte för kinesiska kommunistpartiets ordförande Mao Zedong efter hans bortgång 9 sept 1976.

Titel: Kamp mot krisen
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 41,7x59,4 cm
Copyright:

Inför valet 1976?

Titel: VPK ditt verktyg i kampen
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x41,8 cm
Copyright:

Mitten av 1970-talet?

Titel: Ingen Elitarmé !
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik:
Format:
Copyright:

Test

Titel: Förtrycket i Sydafrika ökar !
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45x63 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Opinionsmöte i Uppsala.

Titel: AZANIA- ett fritt Afrika
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 23,8x33,7 cm
Copyright:

Titel: Kris
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 36,5x51,0 cm
Copyright:

Från mitten av 1970 talet?

Titel: Demonstration mot Milton Friedman
Årtal: 1976
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,5x42,5 cm
Copyright: Christer Themptander / BUS 2012

Demonstration mot Nobelpristagaren i ekonomi, Milton Friedman 10 dec 1976, i Stockholm.

Text i överkant på affischen:
…det hör till sällsyntheterna att en ekonom direkt eller indirekt har nått ett sådant inflytande, inte bara på vetenskaplig forsknings inriktning, utan också på faktisk politik, som Friedman” (Kungl. Vetenskapsakademins pressmeddelande 14 okt 1976.)

Titel: Demokratin föll med skogen
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 45,1x64,1 cm
Copyright:
Donation: Lars-Åke Stomfelt

Affischen gjordes troligen av Ann-Marie Simonsson medlem i Bildfront i Umeå.
Bildfront startades av Lars-Åke Stomfelt och Niklas Nordlander och var en partipolitiskt obunden aktivitetsgrupp som tryckte affischer, fotograferade, ordnade studiecirklar, utställningar mm.

Vem gjorde affischen?

Titel: Högern Visar Vägen
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 29,8x42,1 cm
Copyright:
Donation: Ulrika Dahllöf

Affisch, troligen från senare delen av 70-talet.

När gjordes denna affisch? Vem gjorde den?

Titel: Makuleras
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,1 x 59,5 cm
Copyright: Christer Themptander / BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Fjärde Decemberkommittén var en tillfällig organisation som bestod av bl.a. fackliga organisationer. Oftast undergrupper inom LO, som inte stödde detta officiellt. Kommittén demonstrerade och bildade opinon mot arbetslösheten och för bättre levnadsstandard. Samtidigt pågick debatten om löntagarfonderna.
På bilden ses Gösta Bohman, ekonomiminister och Curt Nicolin, SAFs styrelseordförande.

Titel: Stoppa slöseriet
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 19,3 x 34,2 cm
Copyright: Wahlberg, Christer Themptander/BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Titel: Ung och arbetslös?
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,5x42,2 cm
Copyright:

När och av vem gjordes affischen? 1977?

Titel: Vi skall inte betala krisen
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x41,8 cm
Copyright:

Titel: Aftonblaskan
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 29,6 x 41,9 cm
Copyright:

Affisch från VPK:s ungdomsförbund runt 1977? Nån som vet?

Titel: Mot kapitalismens barbari
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,0x 60,1 cm
Copyright:

RMF arrangerar demonstration på Sergels Torg i stockholm Första maj 1977?

Vem gjorde affischen? Vilket år?

Titel: Kina efter Mao
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,4 x 41,9 cm
Copyright:

SKP (Sveriges Kommunistiska Parti) arrangerar möte i Folkets Hus i Stockholm.

Kan detta varit 1977 -78?

Titel: VPK 60 år
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8x42,0 cm
Copyright:

Titel: Hyresmarsch
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 31x43 cm
Copyright:

Demonstration i Stockholm 28 maj 1977 mot bl.a hyreshöjningar och lyxsaneringar.
Arrangörer var Byalag, Avd i Hyresgästföreningen, Hyresgrupper på Studenthem, Ungdomshotell, miljögrupper m.fl.

Vem gjorde denna affisch?

Titel: Till kamp mot monopolen
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 36,0x45,8 cm
Copyright:

Tal av John Takman i Örebro 1979.
Affischen gjord 1977.

Titel: Tjeckoslovakien – motståndet lever
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 28,6x41,4 cm
Copyright:

21:a augustikommitten i Örebro arrangerar demonstration mot Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien 21 aug 1968.

Vem gjorde affischen?

Titel: Basil Davidson
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 37x50 cm
Copyright: Adriaan Honcoop

Basil Davidson, (brittisk historiker och författare) föreläser i Uppsala om situationen i Afrika. Skrev många böcker om den afrikanska frihetsrörelsen och kolonialismen.

Titel: FiB-dagen 77
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,4x41,8 cm
Copyright:

Tidningen Folket i Bild arrangerar Dag för yttrandefriheten i Gamla Riksdagshuset i Stockholm med sång, teater, musik och tal.

Titel: Bygg bort daghemskön
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 31,0x43,4 cm
Copyright: Lucia Briones/BUS 2011
Donation: Solveig Bark

Lucia Briones har på affischen använt sina barn och deras dagiskamrater som modeller.
Själv sitter Lucia vid ritbordet till höger i de Mahjong-kläder hon brukade ha på 70-talet.

Titel: Ju fler kockar…
Årtal: 1977
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 59,5x84,0 cm
Copyright:

Signaturen Mons ritade teckningen.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Rädda Värmland
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 32,1 x 46,0 cm
Copyright: Christer Themptander /BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Värmlänningarnas väl – inte storbolagens !
På slipsen ser man loggor för skogsbolagen Uddeholm och Billerud. 1978 gick Billerud samman med Uddeholms AB:s skogsindustridel.

Titel: Röd Ungdom 5 år
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 37,4 x 59,3 cm
Copyright:

SKP:s ungdomsförbund Röd ungdom firar 5 år jubileum.

Titel: Sådan är kapitalismen…
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30 x 42 cm
Copyright:

Kommunistisk Ungdom var VPK:s ungdomsförbund.

Titel: Kvinna i södra Afrika
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,9 x 43,8 cm
Copyright:

Foto: Eneroth/Gunnartz- NOSTRA

Titel: Löntagarfonder:
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,5x42,1 cm
Copyright:

Troligen från slutet av 1970-talet?

Titel: 60 år i kamp för socialismen
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 24,5x45,0 cm
Copyright:

Troligen från senare del av 1970-talet?

Titel: Spelet om Sydafrika
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 31x45 cm
Copyright: Olof Sandahl

Affischen gjord av Olof Sandahl till ett teater- och sångprogram på Kulturhuset i Stockholm 4 feb 1978.
Arrangerade gjorde Stockholms Afrikagrupp och Amandla, troligen en kulturgrupp som var knuten till ANC.

Titel: För ett demokratiskt Palestina!
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 30 x 42 cm
Copyright:

Palestinagrupperna i Sverige arrangerar demonstration i Örebro.

Titel: JAZZ Festival-musik för frihet
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 44,6 x 62,9 cm
Copyright:

Oprech – föreningen för stöd åt de politiska fångarna i Chile arrangerar musik på Jarlateatern i Stockholm.

Vem gjorde affischen?

Titel: Frihet åt södra Afrika ! 1
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 69,8 x 99,7 cm
Copyright: LO
Donation: vintageaffischer.se

LO:s solidaritetskampanj för södra Afrika 1978.

Titel: Frihet åt södra Afrika! II
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 69,8x99,7 cm
Copyright: LO
Donation: Vintageaffischer.se

LO:s solidaritetskampanj för södra Afrika 1978.

Titel: Frihet åt södra Afrika! III
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 69,8x99,7 cm
Copyright: LO
Donation: vintageaffischer.se

LO:s solidaritetskampanj för södra Afrika 1978.

Titel: Frihet åt södra Afrika! IV
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 69,8x99,7 cm
Copyright: LO
Donation: vintageaffischer.se

LO:s solidaritetskampanj för södra Afrika 1978.
Text ur pjäs av sydafrikanska studenter inom motståndsorganisationen SASO-South African Students Organization.

Titel: Frihet åt södra Afrika! V
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 69,8x99,7 cm
Copyright: LO
Donation: vintageaffischer.se

LO:s solidaritetskampanj för södra Afrika 1978.

Titel: 10 års ockupation
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8 x 42,1 cm
Copyright:

Foto: Sune Jonsson.

<< Klicka för förstoring.

Titel: Hyresstopp
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7 x 41,9 cm
Copyright: Christer Themptander / BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Arbetsgruppen för hyresdemonstration arrangerar demonstration i Kungsträdgården i Stockholm.

Titel: MBL-demonstration
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,9x42,2 cm
Copyright:

Lagen om medbestämmande i arbetslivet (medbestämmandelagen eller MBL) reglerar den kollektiva arbetsrätten. Dess namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarsidans medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning. Lagen öppnar därmed upp för möjligheter till att kunna påverka en arbetsplats med ett kollektivt inflytande. Detta arbete bedrivs oftast av fackförbund, fackföreningar och klubbar på arbetsplatsen. (Lagen.nu)

Titel: Stöd Algots-sömmerskornas kamp
Årtal: 1978
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42x57 cm
Copyright: Veronica Nygren/BUS 2007
Donation: Marie Nilsson.

1977 försattes Algots Nords fabriker i bl.a Skellefteå, Norsjö och Sollefteå i konkurs. Sömmerskorna i de tre fabrikerna försökte rädda jobben genom att man startade studiecirklar och arbetsgrupper för att ta fram idéer till en alternativ produktion. Bl.a sydde man upp en ny kollektion av sjukhuskläder som illustreras på affischen.
Stödfesten hölls i Gamla Riksdagshuset och medverkade gjorde; Sömmerskor från Algots Nord, Marit Paulsen, Stina Torsson, Wawa Sjödin, Anita M Eriksson, Marie Selander med Minne för livet, Mullvadsoperan, Anders Linder, Margareta Söderberg, Fega Påhopp m.fl. Arrangerade gjorde Stödkommittén i Stockholm.
Affischen gjordes av textilkonstnären Veronica Nygren 1940-2006, professor i textil vid Konstfackskolan i Stockholm 1989-94. Hon var också med och grundade modeföretaget Mah-Jong 1966.

Titel: Eritrea
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45x62 cm
Copyright: Per Carlsson

Affisch gjord av Per Carlsson till förmån för Eritreagruppen i Stockholm någon gång i slutet av 70-talet. Fotografiet hade tagits av den eritreanska befrielsefronten.

Titel: Nicaragua – en folkets seger
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 56,3 x 76,7 cm
Copyright: Olof Sandahl

Konstaffisch av Olof Sandahl från 1979.
Sandinisterna störtar presidenten Somoza i Nicaragua 1979.

Titel: Nej till Wallenbergs och Bohmans…
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 45,4x 62 cm
Copyright: Arthur Grimur Olafsson
Donation: Gunnar Lind

Denna affisch uppklistrad på ett demonstrationsplakat ärvde Gunnar Lind av sin far som var Generaldirektör på Energiverket då det begav sig. Fadern hittade affischplakatet efter en demonstration utanför Energiverket i Stockholm inför kärnkraftsomröstningen i slutet av 70-talet. Affischplakatet stod sedan på en vind i alla år. Många gånger har den varit på väg att kastas berättar Gunnar. (Idag jobbar Gunnar som sakkunnig i energifrågor på Miljöpartiets riksdagskansli)

Titel: Se upp för konsekvensutredningen!
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 28,0 x 44,9 cm
Copyright: Christer Themptander /BUS 2012
Donation: Christer Themptander

Titel: Stoppa kärnkraftsmaffian
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42,1 x 59,6 cm
Copyright:

Röd ungdom:s antikärnkrafts affisch inför riksdagsvalet 16 sept 1979.
På bilderna ses Curt Nicolin SAF ordförande, Marcus Wallenberg finansman, Gösta Bohman partiledare för Moderata samlingspartiet, Ola Ullsten (f) statsminister 1978-79, Olof Palme partiledare för Socialdemokraterna.

Titel: Stöd det uruguayanska folkets kamp
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 31,9 x 45,0 cm
Copyright:

Samorganisationen för uruguayanska organisationer i Sverige arrangerar demonstration på Sergels Torg i Stockholm troligen i mitten eller slutet av 70 talet.

Uruguays president Juan María Bordaberry förklarade undantagstillstånd 1972.
Stadsgerillan krossades och fängelserna fylldes med politiska fångar. Landet förblev en militärdiktatur fram till 1985.

När är affischen gjord och av vem?

Titel: God Jul
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,4 x 41,6 cm
Copyright: Peter Ekström/BUS 2012

Peter Ekström berättar: Organisationen ”Alternativ – Barnens festival” som ordnade barnfestivaler i Örebro ville att jag skulle göra en affisch som tog upp kommersialiseringen av julen och köphetsen. Ämnet låg mig varmt om hjärtat i och med att jag var engagerad i Gemensam jul. Affischen sattes upp på stan mitt i julruschen och skapade en del diskussion, men inte lika mycket som några år tidigare när jag och några anarkistvänner gjorde en affisch som uppmanade folk att stjäla julklappar. Då höll jag på att råka illa ut.

Titel: Sovjet ut ur Tjeckoslovakien
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8 x 43,5 cm
Copyright:

Demonstration i slutet av 70 talet.

Vem gjorde affischen? När?

Titel: Stöd SWAPO
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,9 x 42,0 cm
Copyright: Bertil Högberg

Själva bilden monterade Bertil Högberg ihop som omslag till en tidskrift om Namibia som Afrikagrupperna gav ut 1978.

Titel: SAS ger Sydafrika luft under vingarna
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,5 x 41,7 cm
Copyright: Kenneth Österlin

Affischen ingick i en serie med tre affischer, de andra två med titlarna Alfa Laval mjölkar Sydafrika och SKF håller Sydafrika rullande. Affischerna gavs först ut av Afrikagrupperna i Sverige och kan ses i deras arkiv. Denna affisch är en senare utgåva av ISAK (Isolera Sydafrika-Kommittén).

<< Klicka för förstoring

Titel: Ungdomens och socialismens parti
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 35,0x49,8 cm
Copyright: Jan Fernqvist

Titel: Demonstration – Eritrea
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 42x60 cm
Copyright: Agneta Flock/BUS 2008

Demonstration i Stockholm till stöd för Eritreas kamp för nationellt oberoende.
1952 bildade Eritrea och Etiopien en federation enligt ett FN-beslut. Denna federation varade tills 1962 då Eritrea annekterades av Etiopien. Efter ett 30 år långt krig länderna emellan, deklarerade Eritrea sin självständighet i maj 1991.
Agneta Flock har inspirerats av den eritreanska folkkonstens formspråk. Tecknen i de övre hörnen betyder Eritrea på deras eget skriftspråk.

Titel: Playa Giron
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 29,8 x 41,9 cm
Copyright:

Vem gjorde affischen. Någon som vet?

Titel: Facklig kamp mot kärnkraft
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 30,5 x 22,0 cm
Copyright:

Affisch troligen gjord inför kärnkraftsomröstningen i mars 1980.
Vem gjorde affischen och när?

Titel: Sandinistiskt folkkrig
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Screentryck
Format: 42,6x29,5 cm
Copyright:

Demonstration i Stockholm för Nicaraguas folks befrielse veckan innan Sandinisterna tog över makten den 19 juli 1979 från diktatorn Anastasio Somoza Debayle.

Vem gjorde affischen?

Titel: Kvinnor mot kärnkraft (Nässjö)
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offset + stencil
Format: 41,9x58,9 cm
Copyright:

Nässjögruppen av Kvinnokamp för fred annordnar demonstration på Stora Torget i Nässjö.

Vem gjorde denna affisch?

Titel: Bort med porr, knark, rasism
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x42,1 cm
Copyright:

Troligen inför valet 1979?

Titel: Freden är hotad
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,7x42,0 cm
Copyright:

Troligen inför valet 1979?

Titel: Barnen behöver…
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 36,0x50,5 cm
Copyright:

Titel: Ett slag för idrotten
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 36,2x50,5 cm
Copyright:

Troligen från 1979?

Titel: Bekämpa utslagningen
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 34,9x49,8 cm
Copyright:

Troligen från 1979? Vem gjorde affischen?

Titel: Kräv ökad köpkraft
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 36,2x50,5 cm
Copyright:

Titel: Sätt fart på facket
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8x42,0 cm
Copyright:

Troligen inför valet 1979?

Titel: Ett oberoende socialistiskt Sverige
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 29,8x42,0 cm
Copyright:

Troligen inför valet 1979?

Titel: …och kampen fortsätter
Årtal: 1979
Konstnär:
,
Teknik: Screentryck
Format: 44,2 x 61,8 cm
Copyright: Lea Ahmed Jussilainen/BUS 2015, Ola Backström/BUS 2015
Donation: Eva Trolin

Affischen tryckt i screenverkstaden, Fack II, Deken, Konstfack Stockholm.

Titel: Södra Afrika-veckan
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 45,1x61,7 cm
Copyright:

Vem gjorde affischen?

Titel: Den långa marschen
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offset
Format: 29,2 x 41,2 cm
Copyright:

Affischen troligen gjord i slutet av 1970-talet? Någon som vet?

<<< Klicka för förstoring.

Titel: Fred på Jorden
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck + schablon m spray + tusch
Format: 50,0x63,8 cm
Copyright:

Affischen troligen från 1979 eller 1973?

Titel: Luciatåg mot kärnkraft
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,0x58,3 cm
Copyright: Mildred Samuelsson

Föreningen Kvinnokamp för fred arrangerar Luciatåg i Kungsträdgården i Stockholm, med stöd av Folkkampanjen Nej till kärnkraft.
Mildred Samuelsson medverkade i en utställning mot kärnkraft på Textilgruppen i Stockholm 1979 som hette Nej till strålande tider (tillsammans med Lena Olsson, Veronika Nygren och Monica Nilsson) och det var troligen i den vevan som affischen gjordes.

Titel: Fakeltåg mot kärnvapen
Årtal: 1979
Konstnär:

Teknik: Offsettryck
Format: 43,0 x 58,3 cm
Copyright: Mildred Samuelsson

Föreningen Kvinnokamp för fred arrangerar fakeltåg i Kungsträdgården i Stockholm, med stöd av Folkkampanjen Nej till kärnkraft.
Mildred Samuelsson medverkade i en utställning mot kärnkraft på Textilgruppen i Stockholm 1979 som hette Nej till strålande tider (tillsammans med Lena Olsson, Veronika Nygren och Monica Nilsson) och det var troligen i den vevan som affischen gjordes.